Ce sunt "maimuțele zburatoare" ale narcisistului si cum te poți apăra de ele

 


Dacă ești intr-o relație toxică cu un narcisist, este posibil ca și celelalte relații ale tale să înceapă să se simtă nelalocul lor la un moment dat. De exemplu, s-ar putea să observi că oamenii pe care îi cunoști vorbesc despre tine sau că prietenii tăi te evită. Pe scurt, ai putea începe să te simți respins și exclus, fără să înțelegi de ce oamenii care credeai că îți sunt prieteni îți întorc spatele.

Dacă ai experimentat asta, există o șansă bună că ești victima "maimuțelor zburătoare" ale unui narcisist.

Ce sunt "maimuțele zburătoare" ale narcisistului?

Narcisistul va folosi alte persoane pentru a te manipula și abuza, pentru a menține controlul asupra ta. Această strategie de abuz este cunoscută sub numele de "abuz prin delegare" sau "abuz prin procură".

"Maimuțele zburătoare" ale unui narcisist sunt indivizi recrutați de narcisiști pentru a participa activ la manipularea și abuzul narcisist. Termenul "Maimuțe zburătoare" a fost inspirat de maimuțele zburătoare vrăjite din Povestea Vrăjitorului din Oz, care au fost trimise să facă munca murdară pentru Vrăjitoarea cea Rea din Vest. Această expresie a devenit folosită pentru a descrie oamenii care fac pe placul unui narcisist.

Aceste persoane sunt acoliții narcisistului, care țin legătura cu acesta, se implică în triangulare, gaslighting și alte strategii de manipulare narcisistă, având ca scop discreditarea victimei abuzului narcisist.

În timp, narcisistul va transmite mesaje către familia și prietenii tăi, care conțin minciuni despre tine, astfel încât atunci când le spui despre abuzul narcisistului, ei nu te vor crede.

În consecință, odată ce narcisistul decide că este timpul să te arunce la gunoi, te vei simți izolat de cercurile tale sociale, neputând obține sprijinul de care ai nevoie, deoarece prietenii și familia nu te vor crede și te vor acuza de ceea ce face narcisistul. În plus, narcisistul probabil va răspândi minciuni despre tine, jucând victima și discreditându-te și mai mult.

Cine poate fi o "Maimuță zburătoare" a unui narcisist?

Maimuțele zburătoare pot fi membrii familiei, prieteni, cunoștințe și colegi de muncă ai tăi, precum și membrii familiei, prietenii, cunoștințele și colegii de muncă ai narcisistului. Cu toate acestea, aceștia pot fi și străini totali. De fapt, un narcisist va viza cel mai probabil oameni din diferite cercuri sociale pentru a asigura o aprovizionare narcișistă continuă și pentru a menține controlul asupra ta.

O maimuță zburătoare narcisistă poate fi oricine, de la prietenii și colegii tăi de muncă până la șefii tăi. Și de la străini totali - până la proprii tăi copii.

Te poți simți dezorientat și perplecs, întrebându-te de ce oameni apropiați ți-au devenit brusc atât de toxici și ostili. Cu toate acestea, metodele de love-bombing pe care narcisistul le-a folosit inițial pentru a te atrage sunt de obicei aceleași metode pe care le-a folosit pentru a recruta prietenii și familia ta ca maimuțe zburătoare.

Totuși, oamenii care se îngrijesc cu adevărat de tine te vor aborda pentru a discuta acuzațiile narcisistului, vor crede explicațiile tale și îți vor oferi sprijin.

Care sunt tipurile de Maimuțe zburătoare?

Există de obicei două tipuri principale de maimuțe zburătoare în orbita unei persoane narcisiste. Acestea sunt:

Tipul benevolent

O maimuță zburătoare benevolentă este cineva cu o natură sociotropică care îi face o țintă ușoară pentru manipulatori. Persoanele sociotrope suferă de așa-numita "boală de a mulțumi", ceea ce înseamnă că au tendința de a pune nevoile altora înaintea lor.

De multe ori ajută fără să-și dea seama campania de abuz emoțional a unei persoane narcisiste pentru că manipulatorii predatori sunt rapizi în a descoperi dorința puternică a unei persoane sociotrope pentru validare externă.

Maimuțele zburătoare benevolente nu încearcă să provoace intenționat rău. O maimuță zburătoare benevolentă este probabil să fi fost supusă tacticilor de love-bombing și gaslighting ale persoanei narcisiste. De obicei acționează în bună credință,  De obicei, acționează în bună credință bazat pe manipularea perspectivelor și percepțiilor.

Persoana narcisistă foloseste tactica DARVO pentru a manipula percepția lor asupra evenimentelor și a persoanelor implicate, astfel încât maimuța zburătoare benevolentă să perceapă greșit supraviețuitorul-victimă ca fiind făptașul abuzului. Odată ce persoana narcisistă a reușit să-i acopere ochii maimutei zburatoare, aceasta o implică în conflict și o motivează puternic să protejeze și să "salveze" narcisistul.

 Tipul malefic

O maimuță zburătoare malefică este misantropică în natură. Acestea sunt actori cu intenții rele care participă în mod conștient la abuzul narcisist din cauza faptului că le dă un sentiment de putere să provoace rău altora. Maimuțele zburătoare malefice tind să se identifice cu persoanele puternic narcisiste  deoarece sunt la fel de narcisiste în dreptul lor. De obicei, împărtășesc aceleași atitudini și credințe și simt un sentiment de apartenență în grupul persoanei narcisiste.

Deoarece o maimuță zburătoare malefică este corupta moral, nu contează cine are dreptate sau nu. De fapt, de obicei sunt pe deplin conștienți că o nedreptate are loc. Cu toate acestea, acești indivizi savurează o oportunitate de a nega demnitatea și justiția cuiva care simt că "nu este ca ei". Maimuțele zburătoare malefice funcționează ca gardieni și se angajează în conflict în scopul exclusiv de a proteja o ierarhie care le servește lor.

De ce îl cred și îl ajută Maimuțele zburătoare pe narcisist?

Unele maimuțe zburătoare nu sunt deloc conștiente că participă la abuzul narcisist. Prin urmare, vor crede lucruri negative despre tine pentru că nu suspectează minciunile narcisistului.

În mod constant, însă, există persoane care suspectează sau sunt pe deplin conștiente că narcisistul minte despre tine. Aceștia vor colabora cu plăcere cu narcisistul, deoarece le place drama din viața altora sau pentru că un acord cu narcisistul le oferă un anumit beneficiu.

Maimuțele zburătoare  sunt folosite pentru a exercita controlul asupra cuiva.

Abuzul prin delegare este una dintre strategiile comune de manipulare pe care narcisiștii o folosesc pentru a răspândi zvonuri și minciuni despre victimele lor. Maimuțele zburătoare narcisiste te vor prezenta ca fiind agresorul și te vor discredita în cercurile tale sociale, în timp ce vor prezenta narcisistul ca fiind victimă.

Acesta este modul în care un narcisist te controlează: prin tăierea rețelei tale de suport social.

Cum să recunoști o maimuță zburatoare?

Narcisiștii își aleg de obicei victimele din rândul persoanelor vulnerabile, care au o încredere redusă în sine sau care au experimentat traume în trecut. În esență, ei vor alege persoanele din cercul tău sau din propriul lor cerc social care sunt cel mai vulnerabile.

Cu toate acestea, Maimutele zburatoare pot fi predispuse și la tendințe narcisiste. Acestea de obicei au o lipsă de empatie, au o puternică nevoie de atenție și admirație și doresc să-i manipuleze pe ceilalți. Mulți dintre ei sunt, de asemenea, atrași de dramă.

A cunoaște noțiunea de Maimute zburatoare nu înseamnă că ar trebui să suspectați sau să acuzați persoanele apropiate ca fiind una dintre acestea. Însă fii conștient de această tactică a narcisistului și observă cum se comportă prietenii și familia ta pentru a determina dacă poți avea încredere în ei.

Cum să te aperi împotriva Maimuțelor zburătoare?

Învățarea despre Maimuțele zburătoare narcisiste și cum să le recunoști este primul pas în apărarea ta împotriva abuzului prin delegare.

Iată câteva sugestii pentru a te proteja împotriva acestor minioni narcisiști:

Nu lăsați Maimuțelor zburătoare să vă distorsioneze realitatea

Minionii narcisistilor vor folosi tehnici de gaslighting pentru a te face să îți pui la îndoială realitatea, experiențele, valoarea de sine și identitatea. Așadar, asigură-te că te ții de realitate și de fapte. De exemplu, documentează orice comunicare cu Maimuțele zburătoare care te vizează.

Aplica metoda "Piatră gri"

 Cand interactionezi cu maimuțele narcisiste, "Piatră gri" inseamnă sa devii nepasator si distant emotional, ca o piatra. Devenind indiferent si lipsit de emotie te poate ajuta sa le faci pe maimuțele zburătoare ale narcisistului sa isi piarda interesul si sa inceteze sa te abuzeze.

Construieste-ti un grup de suport in jurul tau.

 Identifica si consulta persoanele in care ai incredere, cum ar fi membrii familiei, prietenii apropiati sau terapeutul tau. Acestea iti pot oferi sprijin si pot ajuta la validarea adevarului atunci cand te simti pierdut din cauza tehnicii de gaslighting utilizate de maimuțele zburătoare narcisiste.

Nu-ti fie teama scoti cu totul maimuțele zburătoare din viata ta.

Persoanele apropiate noua pot deveni uneori maimuțte zburătoare narcisiste. Nu-ti fie teama sa le tai din viata ta pentru a-ti proteja sanatatea mentala si bunastarea si pentru a incepe procesul de vindecare de abuzul narcisist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu